سامانه مودیان مالیاتی، یک سامانه آنلاین می باشد که توسط سازمان امور مالیاتی ایجاد شده است. مودیان مالیاتی مشمول، جهت ارسال حساب الکترونیکی و اتصال پایانه های فروشگاهی، باید از ان سامانه استفاده کنند. در واقع تمام اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی می باشند. جهت استفاده از سامانه مودیان، کاربران با استفاده از شماره مالیاتی خود و رمزعبور مربوطه وارد سامانه می شوند. مشخصات مالیاتی اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل، اظهارنامه مالیاتی و مشخصات پرداخت مالیاتی وارد می شود و پس از تایید مالیاتی، مبالغ مالیات مربوطه پرداخت می شود.
شاید از خودتان بپرسید: علت ایجاد سامانه مودیان مالیاتی چیست؟ در پاسخ باید گفت که، به منظور تحقق عدالت مالیاتی، کاهش شکاف طبقاتی، افزایش سهم مالیات و کاهش سهم نفت از بودجه کشور و همچنین کنترل تورم، اهداف مهمی است که سامانه مودیان مالیاتی را ایجاد و سراسری کرده است..
سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
سامانه مودیان مالیاتی به آدرس اینترنتی tp.tax.gov.ir ، مودیان مالیاتی مشمول، این امکان را دارند که پس از ثبت نام، صورت حساب های الکترونیکی خود را ارسال و پایانه های فروشگاهی خود را به سامانه متصل نمایند. کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) ملزم به ثبت نام در این سامانه هستند.
در ادامه ویدئویی کامل در مورد قوانین پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی قرار داده ایم که اساتید محترم جناب آقای غفارزاده و آقای بهرام دوستدار توضیحات لازم را ارائه می کنند. مواردی مثل “ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی” ، “صورت حساب الکترونیکی اصلاحی” و انواع صورت حساب در این ویدئو قابل مشاهده است:
یکی از مشکلاتی که دولت و مخصوصا سازمان امور مالیاتی کشور با آن مواجه شده است، فرار مالیاتی بعضی از مودیان بوده که باعث کاهش چشمگیر درآمدهای مالیاتی دولت و فشار بیشتر بر سایر مودیان مالیاتی شده است.
به همین منظور، جهت مقابله با این معضل، دولت اقدامات مهمی طرح و برنامه ریزی نمود که یکی از آن های راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی است.
بنابراین تمام افراد مشمول، موظف به ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی هستند. در این سامانه به هر مودی مالیاتی یک کارپوشه اختصاص داده می شود.
کارپوشه چیست؟
پس از ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی، به مودی مالیاتی یک کارپوشه اختصاص داده می شود. کارپوشه درواقع یک پل ارتباطی بین مودی و سازمان امور مالیاتی می باشد. مودیان می توانند مواردی مانند اظهار نامه های مالیاتی، عوارض ارزش افزوده و … و همچنین پرونده ها و درخواست های مالی و مالیاتی خود را در کارپوشه خود پیگیری نمایند.
مودیان می بایست صورت حساب های الکترونیکی خود را در موعدهای مشخص ارسال نمایند. تمامی افراد مشمول (صنفی و غیرصنفی) نیاز است شیوه کار با سامانه مودیان مالیاتی را به خوبی بدانند.
مشمولانی که اقدام به ثبت نام در سامانه نکنند و صورت حساب های الکترونکی خود را به سامانه ارسال نکنند، شامل جریمه حداقل 23 درصد از فروش خواهند شد. بنابراین نیاز است که کار با سامانه را به خوبی بیاموزید تا در انجام فرآیندهای مالیاتی به مشکلی برنخورید.
چه کسانی باید در سامانه مودیان مالیاتی ثبت نام کنند؟
یکی از سوالات مهم در رابطه با سامانه مودیان مالیاتی، این مساله است که “چه کسانی باید در سامانه مودیان مالیاتی ثبت نام کنند؟”
طبق بند ج ماده 1 قانون پایانه های فروشگهی و سامانه مودیان، در مورد اشخاص مشمول این قانون، مقرر داشته: « کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصلهای چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب 3/12/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول این قانون هستند.»
بر اساس این مصوبه، در پاسخ به این سوال که چه کسانی باید در سامانه مودیان مالیاتی tp.tax.gov.ir ثبت نام کنند، باید گفت، دو گروه از مودیان مالیاتی، علاوه بر ثبت نام اظهارنامه مالیاتی، موظف به ثبت نام در این سامانه و انجام تکالیف آن نیز بوده که این دو گروه، عبارتند از:
کلیه اشخاص حقیقی که از صاحبان مشاغل بوده؛ اعم از اینکه این مشاغل، صنفی یا غیر صنفی باشد.
کلیه اشخاص حقوقی؛ اعم از شرکت های تجاری و اشخاص حقوقی غیر تجاری(صرفا نسبت به درآمد ناشی از فعالیت های انتفاعی خود )
ضرورت دارد که این افراد، صورت حساب های الکترونیکی خود را از طریق این سامانه ارسال نمایند.
نکات کلیدی قبل از ثبت نام سامانه مودیان مالیاتی
قدم اول ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی است. از این تاریخ به بعد، صورت حساب های مالی خود را باید در سامانه مودیان مالیاتی ارسال نمایید. هر صورت حساب الکترونیکی یک شماره منحصر به فرد مالیاتی دارد. اطلاعات این صورت حسابها در حافظه مالیاتی مودی حفظ میشود. مشخصات و نوع اطلاعات صورت حساب با توجه به نوع کسب و کار مشخص میشود.
زمان ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی
زمان بندی مورد نظر دولت برای ثبت نام سامانه مودیان مالیاتی و صدور صورتحساب الکترونیک به شرح زیر است:
۱- شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس از تاریخ ۱۴۰۱/۸/۱
۲- شرکت های دولتی و سایر دستگاههای اجرایی مشمول ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری از تاریخ ۱۴۰۱/۱۰/۱
۳- اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده از تاریخ ۱/۱/ ۱۴۰۲
۴- صاحبات مشاخل موضوع فراخوان های هشت گانه مالیات بر ارزش افزوده قبلی از تاریخ ۱۴۰۲/۴/۱
۵- سایر اشخاص باقیمانده از تاریخ ۱۴۰۲/۱۰/۱
نکته مهم:
قبل از شروع ثبت نام، قوانین مربوط به سامانه مودیان مالیاتی را به دقت بخوانید.
مراحل ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی
نحوه ثبت نام اشخاص حقیقی در سامانه مودیان
مراحل ثبتنام در این سامانه مودیان مالیاتی به صورت زیر است:
قدم اول: ثبت نام اولیه در سامانه مودیان مالیاتی
با سیستم کامپیوتری و یا موبایل به اینترنت وصل شوید و بر روی درگاه ملی خدمات به آدرس my.tax.gov.ir را در مرورگر خود باز کنید تا وارد صفحه اصلی درگاه شوید. بر روی دکمه ثبت نام کلیک کنید.
کدملی یا کد فراگیر یا شناسه ملی، شماره موبایل و تاریخ تولد و عدد تصویر امنیتی را در کادرهای مشخص شده را وارد کنید و دکمه ثبت نام را بزنید.
یک کد احراز هویت به شماره موبایل اعلام شده، ارسال میشود. این کد برای اطمینان از تطابق کد ملی و شماره موبایل است. شماره تلفن موبایل وارد شده باید با شماره ملی متعلق به یک شخص باشد. در غیر این صورت با یک پیغام خطا مواجه خواهید شد.
در این مرحله، رمز عبور یکبار مصرف جهت ورود به سایت سامانه مودیان، به شماره همراه شما ارسال می گردد.
بعد از ورود رمز یک بار مصرف، روی دکمه «ورود به سامانه» بزنید. با انجام این مرحله، ثبت نام اولیه تکمیل میشود.
نحوه ثبت نام اشخاص حقوقی در سامانه مودیان
اشخاص حقوقی بعد از ثبت شرکت خود در اداره ثبت، از سمت اداره ثبت در سامانه مالیاتی ثبت نام میشوند و نام کاربری و رمزعبور برای شماره شرکت پیامک می شود. اگر به هر دلیلی در سامانه مودیان مالیاتی ثبت نام نشده اید، با طی کردن مراحل زیر، میتوانید ثبت نام شرکت خود را در سامانه مودیان انجام و تکمیل نمایید.
قدم اول: ثبت نام اولیه اشخاص حقوقی در سامانه مودیان مالیاتی
با سیستم کامپیوتری و یا موبایل به اینترنت وصل شوید و بر روی درگاه ملی خدمات به آدرس my.tax.gov.ir را در مرورگر خود باز کنید تا وارد صفحه اصلی درگاه شوید. بر روی قسمت “ثبت نام” دکه “ثبت نام اشخاص حقوقی” را کلیک کنید.
کدملی یا کد فراگیر یا شناسه ملی، شماره موبایل و تاریخ تولد و عدد تصویر امنیتی را در کادرهای مشخص شده را وارد کنید و دکمه ثبت نام را بزنید.
کلمه امنیتی را طبق تصویر وارد نمایید.
و در قسمت نوع مودی، با توجه به اطلاعات مربوط به شرکت، یکی از گزینه های “تبعه خاجی” ، “حقوقی” و یا “تشکل قانونی” را انتخاب کنید.
کد ملی و یا شناسه ملی و یا کد فراگی را وارد کنید و دکمه “ورود به ثبت نام را کلیک کنید.
در صورتی که پیش ثبت نام و ثبت نام نکرده باشید، این پیام در کادر آبی رنگ نمایش داده خواهد شد:
«شما هیچ ثبت نامی با شماره یا شناسه ملی خود نداشته و همچنین در شرکاء مودیان دیگر نیز حضور ندارید. جهت ثبت نام جدید روی کلید زیر کلیک نمایید.»
دکمه «پیش ثبت نام جدید» را کلیک کنید.
قدم دوم: پیش ثبت نام و ثبت نام نهایی سامانه مودیان مالیاتی
بعد از انتخاب گزینه، «پیش ثبت نام جدید» وارد صفحه اول سامانه میشوید. در صفحه اول سامانه پیش ثبت نام، توضیحات ضروری درج شده است. سمت چپ فرآیند ثبت نام در قالب یک تصویر نمایش داده شده است.
در ادامه مراحل زیر را طی کنید:
1- در قسمت “شماره موبایل ثبتی” ، شمارهای که موقع ثبت نام زدید، را وارد نمایید. یک کد رمز به شماره ثبت شده ارسال میشود؛ این کد را در قسمت مورد نظر وارد و دکمه “ثبت کد فعالسازی” را بزنید.
2- در این قسمت، اطلاعات هویتی ثبت شده از سازمان ثبت احوال کشور استعلام خواهد شد. در صورت تطبیق، مورد تایید قرار می گیرد.
اطلاعات مؤدی اصلی از طریق ثبت احوال استعلام خواهد شد. در صورت تطبیق، مورد تایید قرار میگیرد.
3- اطلاعات استعلام شده، نمایش داده میشود. مؤدی باید در انجام ادامه فرآیند، اطلاعات خواسته شده را تکمیل نماید.
نکته: جهت ویرایش اطلاعات، گزینه “ویرایش اطلاعات اولیه” را کلیک کنید. در این بخش باید اطلاعات اشخاص حقیقی و حقوقی ثبت شود.
اطلاعات مورد نیاز:
- اشخاص حقیقی: اطلاعات واحد کسبی، پروانه کسب، اطلاعات اتحادیه و نوع شغل
- اشخاص حقوقی و تشکلها: اطلاعات ثبتی، نوع شرکت و شماره اقتصادی قدیم
5- اطلاعات کامل شرکا یا اعضا را هم در قسمت مورد نظر ثبت کنید.اگر اطلاعات شما دچار نقص باشد، اشکالات اطلاعات، با رنگ قرمز مشخص خواهد شد. برای ادامه فرآیند، نواقص را برطرف نمایید.
نکته:در صورتی که قبلا ثبت نام اولیه را انجام داده اید و نیاز به ویرایش اطلاعات دارید، به همین صفحه وارد شده و اطلاعات ثبت شده را درج کنید. برای ورود و نمایش اطلاعات ثبت شده، دکمه «ورود به ثبت نام» را بزنید.
نحوه ورود به سامانه مودیان مالیاتی
برای ورود به سامانه مودیان مالیاتی کلیک کنید. در قسمت «ورود»، کد ملی یا شناسه ملی یا کد فراگیر را که در زمان ثبت نام وارد کردید، بنویسید. کلمه عبوری که در مرحله ثبت نام انتخاب کرده بودید را وارد کنید. کدی که در تصویر امنیتی مشاهده می کنید را تایپ کنید. در نهایت، روی دکمه “ورود به پنل کاربری” بزنید.
یک رمز یکبار مصرف به شماره موبایلی که ثبت کرده اید، پیامک می شود. آن را در قسمت “کد پیامک شده” وارد کنید و گزینه “ورود به سامانه” را کلیک کنید.
نکته: همچنین از طریق صفحه اصلی سایت سازمان امور مالیاتی هم میتوانید به قسمت “ورود به پنل کاربری” وارد شوید. از بالای صفحه اصلی، در قسمت “منوی خدمات اصلی مالیاتی”، گزینه ثبت صندوق فروش و حافظه مالیاتی را انتخاب کنید.
در صفحه بعد، در منوی سمت راست، وارد «داشبورد مالیاتی» میشوید. خلاصهای از تمام اطلاعات مالیاتی شما در این بخش نمایش داده شده است. اطلاعات جزئیتر در منوهای سمت راست این صفحه قابل مشاهده است.
در این مقاله تمامی نکات مرتبط با سامانه مودیان برای شما توضیح داده شد. شما و یا حسابداران شما به عنوان مشمولان حقیقی و یا حقوقی باید این نکات را بدانید و اجرا نمایید.
در رابطه با سامانه مودیان مالیاتی و نحوه اتصال سپیدار به سامانه، هرگونه سوالی دارید، در فرم زیر برای ما ارسال نمایید تا کارشناسان سپیدار و دشت با شما تماس بگیرند و پاسخ سوالتان را دریافت کنید.
درخواست دمو سیستم سامانه مودیان
فرم زیر را تکمیل کنید. کارشناسان سپیدار محاسب ماندگار برای راهنمایی شما، با شما تماس خواهند گرفت.تاریخ : ۱۴۰۱/۱۲/۰۹
نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/01 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی خواهند بود، به استحضار می رساند برای ارسال و ثبت نهایی صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان ، مراحل کلی ذیل در کارپوشه صورت می پذیرد:صورتحساب ارسالی به سامانه مودیان مورد اعتبارسنجی قرار خواهد گرفت. در صورت تایید کلیه ضوابط و شاخص ها، صورتحساب توسط سامانه مودیان تایید و دریافت خواهد گردید.
با توجه به اینکه صادر کننده صورتحساب (فروشنده) مشخص می باشد، یک نسخه از صورتحساب به عنوان صورتحساب فروش در کارپوشه فروشنده بارگذاری خواهد گردید.
در صورتیکه خریدار مصرف کننده نهایی نباشد و بر اساس شماره اقتصادی درج شده در صورتحساب ( برای اشخاص حقوقی شناسه ملی و برای صاحبان مشاغل شماره اقتصادی) عضو سامانه مودیان باشد، یک نسخه از صورتحساب در کارپوشه خریدار بارگذاری خواهد گردید.
از تاریخ بارگذاری صورتحساب در کارپوشه خریدار، خریدار به مدت سی روز می تواند نسبت به صورتحساب واکنش انجام دهد. امکان تایید یا رد صورتحساب، به همراه ذکر دلیل رد صورتحساب در کارپوشه برای خریدار فراهم شده است.
در صورت عدم واکنش خریدار به صورتحساب خرید تا موعد مقرر (سی روز از تاریخ درج در کارپوشه)، صورتحساب به صورت سیستمی تایید خواهد شد.
متعاقب واکنش خریدار به صورتحساب، مراتب در کارپوشه فروشنده قابل مشاهده می باشد.
جزئیات ضوابط صدور صورتحساب الکترونیکی در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد.
تاریخ : ۱۴۰۱/۱۲/۰۳
نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/01 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، به استحضار می رساند جهت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان ، ضروری است مراحل کلی ذیل توسط مودیان انجام پذیرد:
- ثبت نام در نظام مالیاتی از طریق ورود به نشانی my.tax.gov.ir
- تهیه پایانه فروشگاهی جهت صدور صورتحساب و در صورت وجود، انجام اصلاحات مورد نیاز حسب ضوابط اعلامی سازمان
- اخذ گواهی امضاء الکترونیکی از مراکز صدور گواهی الکترونیکی میانی فعال که فهرست و مشخصات آنها در نشانی rca.gov.ir موجود می باشد.
- ورود به کارپوشه و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی از طریق ورود به نشانیtp.tax.gov.ir (این مرحله شامل: ورود به کارپوشه، انتخاب پرونده، انتخاب بخش عضویت (حسب مفاد اطلاعیه شماره 1) و تکمیل اطلاعات، انتخاب روش ارسال اطلاعات، بارگذاری گواهی امضاء الکترونیک و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی می باشد.)
- پیکربندی و ثبت مشخصات در پایانه فروشگاهی مطابق استاندارهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور بارگذاری شده در درگاه سازمان به نشانی intamedia.ir
- اخذ شناسه کالا / خدمت جهت صدور صورتحساب الکترونیکی از وزارت صنعت، معدن و تجارت (راهنمای دریافت شناسه کالا و خدمات در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir قرار داده شده است. ) ( حسب مفاد اطلاعیه شماره 4)
- دریافت فهرست شناسه کالا / خدمات تخصیص داده شده به همراه نرخ/مشمولیت مالیات بر ارزش افزوده از سامانه دریافت شناسه کالا/خدمات به نشانی stuffid.tax.gov.ir در حال حاضر در سامانه مذکور فهرست شناسه کالا/خدمات عمومی موجود می باشد. مودیان می توانند تا زمان اخذ شناسه کالا/خدمات اختصاصی، از شناسه کالا/خدمات عمومی موجود در سامانه مذکور بهره برداری نمایند.
- صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی حسب ضوابط اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور ( اسناد مرتبط در درگاه سازمان به نشانی intamedia.ir بارگذاری گردیده است.) (حسب مفاد اطلاعیه های شماره 2، 5 ،6 و 7)
- ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیانانجام عملیات ارسال به روشهای متعدد، حسب انتخاب مودیان در زمان دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی قابل انجام می باشد. ( موضوع اطلاعیه شماره 3)
جزئیات ضوابط صدور صورتحساب الکترونیکی در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی و هم چنین راهنمای بخش کارپوشه و عضویت در سامانه مودیان و سایر اسناد مرتبط با صدور و ارسال صورتحساب به نشانی intamedia.ir، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد
تاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۲۶
نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/1 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، به استحضار می رساند جهت صدور صورتحساب الکترونیکی قلم اطلاعاتی با عنوان “موضوع صورتحساب الکترونیکی” در نظر گرفته شده است که شامل موارد ذیل می باشد:
صورتحساب الکترونیکی اصلی فروش:
اولین صورتحساب الکترونیکی است که با انجام هر معامله صادر و به سامانه مودیان ارسال می شود.
صورتحساب الکترونیکی اصلاحی:
چنانچه پس از صدور صورتحساب اصلی نیاز به اصلاح اقلام اطلاعاتی صورتحساب به غیر از اقلام اطلاعاتی اصلی مربوط به خریدار شامل: شماره اقتصادی، شناسه ملی/شماره ملی/شناسه مشارکت مدنی/کد فراگیر اتباع غیر ایرانی خریدار وهم چنین اطلاعات مربوط به قلم کالا/خدمت شامل: شناسه کالا/خدمت باشد، صادر کننده صورتحساب الکترونیکی می بایست صورتحساب جدید که حاوی شماره منحصر بفرد مالیاتی صورتحساب مرجع است را صادر و به سامانه مودیان ارسال نماید. در صورتحساب اصلاحی، کلیه اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مرجع به همراه اصلاحات آن درج می گردد. این صورتحساب در صورتی که از نوع اول باشد، همانند صورتحساب اصلی نیازمند تایید خریدار بوده و در غیر اینصورت نیازی به تایید ندارد.
صورتحساب الکترونیکی ابطالی :
چنانچه پس از صدور صورتحساب اصلی فروش یا صورتحساب اصلاحی، اقلام اطلاعاتی اصلی مربوط به خریدارشامل: شماره اقتصادی و هم چنین شناسه کالا/خدمت و تاریخ صدور صورتحساب تغییر یابد و بر اساس اسناد و مدارک مثبته عدم تحقق معامله احراز گردد، فروشنده نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی ابطالی حاوی شماره منحصر بفرد مالیاتی صورتحساب الکترونیکی مرجع و ارسال آن به سامانه مودیان اقدام می نماید. سپس صورتحساب الکترونیکی مرجع در سامانه مودیان، ابطالی محسوب می گردد.پس از ابطال صورتحساب الکترونیکی، امکان صدور صورتحساب الکترونیکی اصلاحی برای آن صورتحساب وجود ندارد. شرط ابطال صورتحساب الکترونیکی، عدم بهره برداری از آن در امور تجاری و پرونده مالیاتی است.
صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش :
چنانچه پس از صدور صورتحساب الکترونیکی، بخشی از موضوع معامله، کالا/خدمت ( از طرف خریدار) برگشت داده شود، فروشنده نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی برگشتی اقدام می نماید. صورتحساب برگشت از فروش، جهت صورتحساب های اصلی و اصلاحی قابل صدور می باشد.
شایان ذکر است در شرایطی که برای صورتحساب الکترونیکی اصلی، صورتحساب برگشت از فروش صادر شود، شماره منحصر بفرد مالیاتی صورتحساب اصلی را باید در صورتحساب برگشت از فروش به عنوان شماره صورتحساب مرجع ثبت نماید. اگر برای این صورتحساب( برگشت از فروش)، مجددا صورتحساب برگشت از فروش جدیدی صادر شود، از شماره آن به عنوان شماره منحصر بفرد مالیاتی مرجع در صورتحساب الکترونیکی جدید اسفاده خواهد شد. هر شماره مالیاتی مرجع تنها یک بار استفاده می شود.
جزئیات موضوع و اقلام صورتحساب ، مشخصات و ضوابط اعتبارسنجی هر قلم اطلاعاتی در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعملها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد
تاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۱۹
نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/01 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، به استحضار می رساند:
جهت صدور صورتحساب الکترونیکی حسب اصلاحیه آیین نامه اجرایی موضوع ماده (95) قانون مالیات های مستقیم، بر اساس معاملات و فعالیت های مختلف و متناسب با نوع کسب و کار مودیان، الگوهایی برای انواع صورتحساب الکترونیکی مشخص شده است. هر الگوی صورتحساب الکترونیکی دارای برخی اقلام اختصاصی و برخی اقلام مشترک با سایر الگوها می باشد. این اقلام مختص صورتحساب الکترونیکی بوده و اقلام دیگری را شامل نمی شود. الگوهای مختلف بشرح ذیل اعلام می گردد:
الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع اول:
- الگوی اول (فروش کالا و خدمات)
- الگوی دوم ( فروش ارز) : این الگو صرفا توسط صرافی ها مورد استفاده قرار می گیرد.
- الگوی سوم ( صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین): این الگو صرفا توسط فروشندگان طلا مورد استفاده قرار می گیرد.
- الگوی چهارم ( قرارداد پیمانکاری)
- الگوی پنجم ( قبوض خدماتی)
- الگوی ششم ( بلیط هواپیما)
- الگوی هفتم ( صادرات)
الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع دوم:
- الگوی اول (فروش کالا و خدمات)
- الگوی دوم ( صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین): این الگو صرفا توسط فروشندگان طلا مورد استفاده قرار می گیرد.
الگوی صورتحساب الکترونیکی نوع سوم:
- رسید یا گزارش الکترونیکی دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیکی دارای شماره منحصر بفرد مالیاتی جزئیات هر یک از این الگوها از جمله اقلام اطلاعاتی هر الگو ، مشخصات و ضوابط اعتبارسنجی هر قلم اطلاعاتی در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir، بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعملها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد.
تاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۱۲
نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/01 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، به استحضار می رساند:
حسب اصلاحیه مواد (1)، (2)، (7) و (8) آیین نامه اجرائی موضوع ماده (95) قانون مالیات های مستقیم شماره 8840 مورخ 1401/01/22، انواع صورتحساب الکترونیکی که در سامانه مودیان مورد پذیرش قرار خواهد گرفت، بشرح ذیل می باشد:
صورتحساب الکترونیکی نوع اول:
در این نوع صورتحساب اطلاعات کامل خریدار و فروشنده ثبت می گردد. این اطلاعات شامل : نوع فروش، نوع خریدار، تاریخ و زمان صدور صورتحساب، اطلاعات هویتی خریدار و فروشنده، مشخصات کالا یا خدمت می باشد.
نوع فروش شامل مواردی از قبیل: بورس کالا، بورس انرژی، سامانه تدارکات الکترونیکی دولت، حق العمل کاری، پیمانکاری داخلی، صادراتی و نظیرآن، انواع معاملات طلا، جواهر و پلاتین، قبوض خدماتی، بلیط هواپیما و بارنامه می باشد.
با توجه به اینکه در این نوع صورتحساب الکترونیکی اطلاعات هویتی خریدار درج می شود، در صورتیکه شماره اقتصادی ( در خصوص اشخاص حقیقی شماره اقتصادی دریافتی از درگاه سازمان امور مالیاتی کشور و درخصوص اشخاص حقوقی شناسه ملی) درج شده جهت خریدار در سامانه مودیان دارای کارپوشه باشد، صورتحساب مذکور پس از ارسال توسط فروشنده و اعتبارسنجی و پذیرش توسط سامانه مودیان، در کارپوشه خریدار درج گردیده و در صورت تایید خریدار به عنوان اعتبار مالیاتی خریدار محسوب خواهد گردید.
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم:
این صورتحساب است با اطلاعات کامل فروشنده و اطلاعات کامل کالا / خدمت و بدون اطلاعات خریدار است. از بابت این صورت حساب اعتبار مالیاتی برای خریدار قابل احتساب نمی باشد.
صورتحساب الکترونیکی نوع سوم:
این نوع از صورتحساب الکترونیکی، همان رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداخت که حسب مقررات اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده(مودی) پذیرفته می شوند،می باشد. در این نوع از صورتحساب های الکترونیکی صرفا مبلغ پرداختی و مشخصات پذیرنده (شماره سوئیچ، شماره پذیرنده، شماره پایانه) ، شماره پیگیری، تاریخ و زمان پرداخت و حداقل مشخصات فروشنده وجود داشته و از بابت آن اعتبار مالیاتی برای خریدار قابل احتساب نمی باشد.
صورتحساب غیر الکترونیکی:
این نوع صورتحساب برای اشخاصی است که حسب مقررات و مهلت های قانونی مربوط امکان صدور صورتحساب غیر الکترونیکی را دارند، موضوعیت داشته و اقلام آن شامل کلیه اقلام صورتحساب الکترونیکی است به استثنای اقلام اطلاعاتی که از طریق سامانه مودیان نظیر: شماره منحصر به فرد مالیاتی به صورتحساب اضافه می شود. قواعد مربوط به انواع صورتحساب در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد.
تاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/01 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود و با توجه به لزوم درج شناسه کالا/ خدمت در صورتحساب های الکترونیکی مودیان، مواردی به شرح ذیل جهت استحضار اعلام می گردد:
- جهت صدور صورتحساب الکترونیکی ضرورت دارد شناسه کالا یا خدمت که عددی 13 رقمی می باشد، به تفکیک هر ردیف صورتحساب مربوط به هر کالا یا خدمت درج گردد.
- شناسه مذکور توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر می شود. راهنمای دریافت شناسه کالا و خدمات در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی Intamedia.ir ، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بارگذاری شده است.
- کلیه مودیان می توانند جهت دریافت لیست شناسه کالا و خدمات موجود، به نشانی stuffid.tax.gov.ir مراجعه نموده و نسبت به دریافت فهرست مذکور حسب نیازمندی های خود اقدام نمایند. وضعیت شمولیت ارزش افزوده و ضرایب مالیاتی مرتبط در نشانی فوق برای هر کالا و خدمت درج گردیده است.
- بر اساس ساختار شناسه کالا و خدمات هر گروه کالایی یا خدمات، دارای یک شناسه عمومی و ذیل آن شناسه های اختصاصی می باشد. در حال حاضر مودیان می توانند در صورت عدم وجود شناسه اختصاصی کالا/خدمت، از شناسه عمومی کالا/خدمت استفاده نمایند.
قواعد مربوط به شناسه کالا/ خدمت در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد.
تاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۰۱
سازمان امور مالیاتی کشور طی اطلاعیه ای، نحوه ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مودیان مالیاتی اشخاص حقوقی مشمول رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از 1402/01/01 را اعلام کرد.
متن کامل این اطلاعیه به این شرح است:
در راستای اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان کلیه مودیانی که دارای کارپوشه می باشند، جهت صدور صورتحساب نیاز به دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی خواهند داشت. دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی دارای مراحل متعددی می باشد که مهمترین بخش آن تعیین روش ارسال اطلاعات صورتحساب می باشد در بخش “عضویت” و سپس انتخاب گزینه “شرکت معتمد سامانه های دولتی” در کارپوشه، روشهایی به شرح ذیل در نظر گرفته شده و برای مودیان قابل انتخاب می باشد:
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی از طریق مستقیم توسط شخص مودی
در این روش، مؤدی نسبت به امضا صورتحساب الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و صدور و ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی اقدام می نماید.
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی از طریق شرکت معتمد نوع ۱ با کلید شرکت معتمد
در این روش شرکت معتمد اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مؤدی را دریافت و با استفاده از کلید خصوصی و زیرساختهای خود اقدام به صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی می نماید. مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی با شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی خواهد بود.
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی از طریق شرکت معتمد نوع ۱ با کلید مؤدی
در این روش، مؤدی نسبت به امضا صورتحساب الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام می نماید. مسئولیت صدور صورتحساب الکترونیکی با مؤدی و مسئولیت ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به سامانه مؤدیان با شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی می باشد.
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه های دولتی
در این روش، مؤدی در کارپوشه خود ارسال اطلاعات به سامانه مؤدیان را “سامانه های دولتی” انتخاب می نماید. در این حالت، امکان ارسال اطلاعات از سامانه های دولتی امکان پذیر خواهد شد. مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی با مؤدی است.
قواعد مربوط به انتخاب شرکت معتمد در کارپوشه توسط مؤدی
– مؤدی می تواند یک یا چند شرکت معتمد نوع ۱ داشته باشد اما هر شناسه یکتای حافظه مالیاتی فقط باید توسط یک شرکت معتمد پشتیبانی شود.
– مؤدی می تواند فقط یک شرکت معتمد نوع ۲ و ۳ داشته باشد.
– مؤدیان می توانند برای هر شناسه یکتای حافظه مالیاتی روشهای متفاوت ارسال صورتحساب را در یک پرونده مالیاتی کارپوشه انتخاب نمایند. لازم به ذکر است؛ انتخاب دو روش ارسال برای یک شناسه یکتای حافظه مالیاتی به صورت هم زمان امکان پذیر نیست.
تاریخ : ۱۴۰۱/۱۰/۲۱
مودیان مالیاتی اشخاص حقوقی مشمول رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از ۰۱/۰۱/۱۴۰۲
موضوع: شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب الکترونیکی (شماره مالیاتی)
نظر به آنکه بر اساس لایحه دوفوریتی الحاق ۵ تبصره به ماده ۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، سایر اشخاص حقوقی بجز اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰، از تاریخ ۰۱/۰۱/۱۴۰۲ مکلف به رعایت مقررات قانون یاد شده و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، موارد زیر درباره شماره منحصر بفر مالیاتی صورتحساب (شماره مالیاتی) اعلام میگردد:
شماره مالیاتی: شمارهای است یکتا در سامانه مودیان که به ازای هر صورتحساب تولید و بهصورت منحصر بهفرد به آن صورتحساب تخصیص داده میشود. ساختار شماره مالیاتی از چهار مولفه با طول ثابت تشکیل شده است، طول شماره مالیاتی ۲۲ کاراکتر و به صورت ثابت میباشد.
یک رقم کنترلیسریال داخل صورتحساب حافظه مالیاتی به صورت Hex با طول ثابت ۱۰ رقمتاریخ ثبت صورتحساب در حافظه مالیاتی به صورت Hex با طول ثابت ۵شناسه یکتای حافظه مالیاتی با طول ثابت ۶ کاراکتر
جزئیات و توضیحات بیشتر در قالب سند «قالب شناسه یکتای حافظه مالیاتی و شماره منحصر به فرد مالیاتی» و از طریق نشانی intamedia.ir، بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آییننامهها دستورالعملها و نرمافزارهای مرتبط، در دسترس میباشد.
جزئیات و توضیحات بیشتر در قالب سند «قالب شناسه یکتای حافظه مالیاتی و شماره منحصر به فرد مالیاتی» و از طریق نشانی intamedia.ir، بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آییننامهها دستورالعملها و نرمافزارهای مرتبط، در دسترس میباشد.
جزئیات و توضیحات بیشتر در قالب سند «قالب شناسه یکتای حافظه مالیاتی و شماره منحصر به فرد مالیاتی» و از طریق نشانی intamedia.ir، بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آییننامهها دستورالعملها و نرمافزارهای مرتبط، در دسترس میباشد.
تاریخ : ۱۴۰۱/۰۹/۲۱
پیرو فراخوان شناسایی شرکتهای معتمد ارئه کننده خدمات مالیاتی مورخ 1400/10/27 در راستای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب مهرماه سال 1398 و همچنین آییننامه اجرایی موضوع ماده 26 قانون مزبور مصوب 1401/03/22، سازمان امور مالیاتی کشور در نظر دارد، شرکتهای ذیصلاح و دارای شرایط لازم را بر اساس آیین نامه مزبور و اسناد پیوست آن شناسایی نماید تا در چارچوب ضوابط و مقررات مربوطه از طریق مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی کشور پس از دریافت درخواست متقاضیان و ارزیابی ایشان نسبت به صدور مجوز فعالیت به عنوان “شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی” اقدام نماید.
لذا با عنایت به آییننامه اجرایی موضوع ماده 26 قانون مزبور، متقاضیان ابتدا باید شرایط احراز موافقت اصولی را کسب نمایند، بنابراین در مرحله اول ارسال درخواست و اسناد و مدارک متقاضیان بر اساس سند «شرایط احراز موافقت اصولی برای متقاضیان به عنوان شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی» صرفاً از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور انجام خواهد گرفت. در صورت صدور موافقت اصولی برای متقاضی از سوی مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی کشور، متقاضی مکلف است با انجام اقدامات لازم و احراز شرایط صدور مجوز فعالیت حداکثر تا شش ماه پس از صدور موافقت اصولی نسبت به ارائه درخواست مجوز فعالیت به مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی کشور صرفاً از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور، اقدام نماید.
شایان ذکر است صدور موافقت اصولی، به منظور شروع اقدامات اولیه جهت احراز شرایط صدور مجوز بوده و هیچ حقی به منظور دریافت مجوز فعالیت و انجام خدمات برای متقاضی ایجاد نمینماید.